I Sverige börjar laxsäsongen i slutet av maj. Under hela juni brukar laxen nappa bra men under juli kan temperaturen i vattnet vara lite för hög för att få en bra fångst. I augusti går temperaturen ner igen och mindre laxsstim söker sig in i älvarna igen.
Ju djupare vatten desto bättre för fisket men du komma så nära fisken som möjligt speciellt om det finns ett starkt vattenflöde. Du måste ha kontroll över dina redskap annars kommer du få bottennapp eller fånga laxen fel. Det hjälper inte att ha de dyraste, bästa redskapen om du inte vet ur du ska hantera dem. För att fiska lax behöver du spö med spole och en bra lina, drag och blänken.
Undvik att svinga spöet snabbt och djupt. Fisket måste anpassas till miljön och nuvarande förhållanden som väder och vind.
I Skellefteå finns det fem floder varav tre av dem innehåller rikligt med vild lax. Det är de bästa floderna för laxfiske i hela Sverige. Byske-floden är den bästa laxfloden men du måste ändå förtjäna dina laxfångster. Du måste ha en stark vilja, mentalitet och aldrig bli mjuk för att fånga dina byskeflodslaxar. I floden är det trängt med buskar och träd nära vattnet. Det är lätt att ta sig fram till själva floden. Norr om Byske-floden ligger de stora vägarna och längs med södra sidan går skogsvägarna. Byske-floden har ett djup på 38 meter den sista milen innan den mynnar ut i havet. Det finns fiskekort att köpa och de täcker en flodsträcka på totalt 10 mil. Genom Fällfors fiskevattenväg passerar omkring 5000-6000 laxar årligen, vilket har gjort Byske-floden till en mycket intressant flod för laxfiskare.
På grund av att det finns flera olika lavarter och olika livsmiljöer så finns det också oändligt många olika utrustningskombinationer som kan påverka din fiskelycka. Läs på om olika spön, krokar och drag innan du bestämmer dig för vilket du behöver. Du får anpassa det efter om du ska ut till havs eller fiska i flod eller sjö.
Vid havsfiske kommer saltvattnet gå hårt mot din utrustning. Inte bara på dina fiskespön och drag utan även på båt och motor som används. Se till att serva din båtmotor regelbundet och följ de råd du får av din mekaniker för att förlänga livslängden på motorn.
Fiskar du lax i havet från antingen en båt eller från stranden så krävs det vissa saker. Du behöver drag och sänken som får ner krokarna till den nivå som laxen håller sig på utan att fastna i sjögräs och andra saker på botten. Bottenstudsar-metoden och bra dragbeten fungerar bäst om du fiskar från en brygga eller stranden och används paketerad rom som bete. Beten ger dig oftast mindre fiskar.
Fiskespöet och spolrullen bör vara gjorda av ett material som inte rostar; som aluminium, rostfritt stål, grafit, plast eller gammalt bra trä. Aluminium används oftast till ”high-end”-uprullare och granit är populärt material när du havsfiskar. Används inte utrustning som är gjord av flera blandade metaller då det rostar lättare av saltvattnet. En rulle som rostat kan se okej ut men kommer inte fungera som den ska.