Off-road cykling, eller terrängcykling är en cykelsport som utövas med en mountainbike. En mountainbike är en mer hållbar cykel som klarar av den tuffa terrängen den möter. Off-road cyklingen sker på grov terräng där vägar oftast saknas. Det går både uppför och nerför branta backar.

För att klara av den sortens cykling krävs det att du är uthållig, stark och har bra balans och självförtroende samt har en bra utrustad mountainbike. Beslutsamhet och självsäkerhet behövs i stora doser då du instruerar din cykel om vad den ska göra för att den ska ta dig dit du vill.

Innan du ger dig ut i skogen bör du packa ner vissa saker i din ryggsäck. Vatten och mat är viktigt då du oftast är långt bort ifrån den närmsta affären. Ett reparationskit så du kan laga punkteringar och skruva åt lösa delar på din cykel samt en första-hjälpen låda om olyckan skulle var framme. Det bästa är att ge sig ut i grupp så ni kan hjälpas åt om det skulle hända något oförutsett. Ger du dig ut på en längre färd är karta och kompass bra för att inte cykla vilse.

cyklaKolla din utrustning och införskaffa det som krävs. Om du cyklar off-road behöver du välpumpade däck, annars greppar det ingenting och kommer inte kunna rulla fram i terrängen. Det betyder att du kommer känna av varje stöt och hinder. Välj ett däck som är avsett för off-road cykling som har bra mönsterdjup som inte samlar på sig lera. I leriga förhållanden krävs det att du visar tydligt med pedalerna vad och vart du vill. Styr dit du vill och trampa på för att inte bli fast i leran, blöt lera är lika förrädiskt halt som is.

Off-road cykling får inte gå för långsamt eller tvekande. Istället för att bromsa för våta stenar och rötter kan det effektivaste sättet att ta sig förbi dem vara att köra i en rak linje över dem.

Öva flera gånger i samma skog vid samma hinder för att få erfarenhet av en situation. När du känner dig säker kan du leta vidare efter nästa utmaning. Det är lätt att bli bekväm men fortsätt att testa dig själv och prova nya tekniker.

En extra utmaning är att cykla off-road nattetid då det är mörkt ute. Det ökar på ditt självförtroende när du sen ger dig ut under dagen igen och vet att du klarar det i princip med förbundna ögon.

Off-road cykling ger mycket mer intervallträning än vad vanlig cykling gör. Det ger din kropp och dina muskler en specifik styrka och kraft. Din överkropp kommer klara av att ta emot stötar och tränas när du lyfter ditt framhjul på cykeln för att ta dig över hinder. Du lär dig att flytta din tyngd och tyngdpunkt för att hålla balansen och det skapar både införsikt i hur din kropp fungerar och utmanar dina muskler.

Det krävs att du utvecklar en jämn, cirkulerande pedalstil för att hålla dig och din cykel i rörelse. Det ger en mycket jämnare, ekonomisk och snabbare körning.