Lingon är ett vintergrönt ris med röda ätliga bär. Buskarna växer tätt och blir mellan 10-40 cm höga. Det är sällan man odlar lingonbuskarna utan plockning sker oftast ute i våra skogar där de växer vilt. Allemansrätten gör att det är fritt fram för oss att plocka dem här. Lingon växer vilt i skogarna på norra halvklotet som i Europa, Nordamerika och Asien. På sommaren är bären vita innan de mognar under augusti-september och då kan de plockas.

Buskarnas spridning sker med underjordiska rötter och det är en tålig växt som klarar sig hur kallt det än blir på vintern.

Lingon är mycket lika tranbär och smakar ungefär lika.  Det gör inget om du råkar plocka lite tranbär med dina lingon.  Ofta hittar man lingon på torr mark medan tranbärsbuskarna växer där det är lite blötare.

lingonLingonbär är sura och passar bra till att göra sylt på. Det är vanligt att koka saft och gelé av dem också. Rårörda lingon görs genom att bara blanda bären med lite socker och mosa de lätt genom att röra runt. Det serveras till många svenska husmanskoster som köttbullar och potatis, blodpudding eller kåldolmar. Bensoesyran i lingonbären gör att de håller sig mycket länge och behöver inte konserveras. Lingon går också mycket bra att frysa in.

För att hitta ett bra plockställe för lingon är det bra att veta på vilka platser lingonbusken trivs. I Sverige hittar du mest lingon i en gles barrskog ofta nära tallträden. Lingonen växer som bäst om de får stå i halvskugga i en sur och fuktig jord. Den kan inte växa i en basisk jord. Har det varit en mycket varm sommar brukar inte lingonbusken ge så mycket bär.

När du är ute i skogen för att plocka lingon se till att det är rätt bär du plockar. Mjölonet är ett bär sm påminner om lingonet men det är mycket torrare och mjöligare i smaken. Lingonrisets blad är vikta nedåt medan mjölonets blad har platta kanter. Mjölonets buskris är mer liggande än lingonriset som växer upprätt.

Bästa och snabbaste sättet att plocka lingon på är att använda sig av en bärplockare. Det är ett verktyg som är format som en krattliknande skopa som man drar igenom riset med för att få med så lite som möjligt av de gröna bladen medan man fångar upp alla små röda bär. Häll sedan över bären i en hink och fortsätt dra med bärplockaren i lingonbusken. Det kan vara svårt att plocka med en bärplockare om bären blivit övermogna då det lätt blir mosigt och kladdigt då. Passa på att plocka innan de blivit så.

Självklart går det bra att plocka lingonen för hand men det tar mycket längre tid.

För att kunna njuta som bäst under tiden du är i skogen bör du klä dig rätt. Skogar är oftast skuggiga p.g.a. av alla träden och även om det är varmt så är heltäckande kläder att rekommendera. Det är lätt att riva sig på buskar, träd och stenar och då så skyddar klädseln också mot myggen. Stövlar är bra att ha så du lätt kan klampa runt utan att få in barr eller väta i skorna. Ett bra myggmedel kan avgöra om du hinner plocka mycket lingon innan du ger upp, de svenska somrarna brukar gästas av många myggor speciellt om du ger dig ut senare på kvällen när den starkaste solen har försvunnit.