En skogsvandring kan vara planerad på olika sätt. Den kan vara lång eller kort, lätt eller svår och ger dig ofta minnen för livet. Det finns stugturer som är vandring mellan olika stugor. Då har man ett dagsmål att uppnå och bär med lättare packning då man övernattar i stugor, vindskydd eller vandrarhem. Oftast går mat att köpa där vilket också minskar packningen. En sådan tur brukar vara under ett par dagar. En del gillar att vandra med stavar som extra stöd.

vandraBerätta för vänner eller familj att du ska ut och vandra och när du beräknar vara tillbaka. Ge de anvisningar hur de får tag på dig och vad de ska göra om de misstänker att något har hänt dig. Behöver du någon medicin dagligen så ta med extra om din vandring skulle ta längre tid än vad du hade tänkt. Karta och kompass kan vara bra även om du känner dig hemma i skogen, dimma och andra väderförhållanden kan få dig ur kurs.

Ska du ge dig ut på en skogsvandring är det bra om ni är en grupp bestående av minst tre personer. Skulle en olycka hända kan en gå efter hjälp och en stanna med den skadade. Lämna aldrig en skadad själv i skogen.

Kolla upp hur vädret ska va i förväg så du har ett hum om vilken sorts packning du behöver. Var medveten om dina egna begränsningar och ge dig inte ut i okänd terräng utan rätt kunskap, kondition och utrustning. Stöter du på svåra hinder under din vandring så låt det ta den tid som behövs och stressa inte. Samma sak om du eller någon annan skadar sig så stanna till ordentligt och lägg om såret och passa på att ta en rast och se över er själva och er utrustning.

Gå i den takt som passar er. Är det en vandringsledare med på turen är det den som går först och bestämmer takten. Under en vandring får man uppleva naturen på ett nytt sätt, man hör och ser sådant man kanske inte lagt märke till tidigare.

Var försiktig med var ni sätter fötterna.  Håller er på stigar när detta är möjligt så att ni inte trampar på utrotningshotade orkidéer eller andra skatter.

Det finns föreningar som anordnar vandringar i olika tempon och distanser.

Ha på dig ett par skor eller stövlar med tjocka sulor, det är ofta blött ute i skogarna. Oömma kläder som står emot väta och regnkläder om det regnar. Är det bara en dagstur så räcker det att packa ner ett sittunderlag, ombyteskläder, mat och dryck, samt skoskavsplåster. Är du ute på en längre färd krävs det lite mer planering och packning. Hur mycket som ska packas bestämmer du efter hur bekvämt du vill ha det. Tänk på att du ska orka bära din packning hela vandringen.

Kolla upp regler om du vill ta med dig din hund på vandringen. Din hund och du själv bör vara i god kondition så ni inte drabbas av belastningsskador. Ha ett bra koppel och glöm inte att ta med en skål för medhavd mat och vatten åt din hund. Din hund kan hjälpa till att bära lite packning i egna klövjeväskor. De finns att köpa djuraffärer. Gillar din hund att bada eller om prognosen visar på regn kan det vara bra att ta med en handduk.

Dokumentera gärna din vandring genom att fotografera eller skriva ner fridfulla tankar och insikter du kommer fram till under din vandring. Då kan du lättare komma tillbaka till den sinnesstämningen när du är hemma i vardagen och tittar på dina bilder och anteckningar.